Αιτωλοακαρνανία


Αγρίνιο Αμφιλοχία Αιτωλικό
     Φίλοι των εκδρομών η ανάρτηση αυτή θα μας ταξιδέψει στην δυτική Στερεά και συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πολλοί περνάμε από αυτόν το νομό κατευθυνόμενοι για πιο «τουριστικούς» προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας όπως η Λευκάδα, η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα και τα περίχωρά τους και παραμελούμε την «είσοδο» τη δυτικής Ελλάδας. Λίγο η αγωνία για να φτάσουμε στον προορισμό μας, λίγο το όχι και τόσο καλό κεντρικό οδικό δύκτιο της περιοχής όσο και η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, το Αγρίνιο, με το έντονο αγροτοβιομηχανικό χρώμα δεν μας προιδεάζουν θετικά για εκδρομή η διακοπές σ’αυτά τα μέρη. Από το χώρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις ξεχασμένες ομορφιές αυτής της γωνιάς της ευλογημένης πατρίδας μας.
      Με κέντρο το Αγρίνιο που απέχει 290χλμ από την Αθήνα χαράξτε τις διαδρομές που θέλετε να επισκεφθείτε. Πρώτα  όμως επισκεφθείτε μέσα στην πόλη το αρχαιολογικό μουσείο με αξιόλογα ευρήματα της περιοχής. Στο παπαστράτειο πάρκο και στο άλσος του αγίου Χριστοφόρου που βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου χαλαρώστε και αντικρύσετε πανοραμικά την πόλη και τον καμπό της. Όσο για το φαγητό προβλημα δεν θα έχετε γιατί τόσο στον Αγ. Κωνσταντίνο και στον Αγ. Χριστόφορο όσο και στο Πάρκο και στην ανακαινισμένη πλατεία τα εστιατόρια και οι ταβέρνες σας περιμένουν.Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες τις πόλης με πιο επιβλητικές τον πολυούχο της πόλης αγ Χριστόφορο και την εκκλησία του αγ. Δημητρίου πάνω στην εθνική.
        Σε απόσταση περίπου 12χλμ απο την πόλη είναι το φράγμα του Αχελώου και το φράγμα της λίμνης των Κρέμαστών στα ΒΑ με το μεγάλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Στην ίδια περίπου απόσταση βρίσκετε και η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας η Τριχωνίδα. Μην παραλείψετε να επισκευθήτε το χωριό Παραβόλα και να γευθείτε φρέσκο λιμνίσιο ψάρι. Καλό είναι να κάνετε το γύρω της λίμνης και να μπήτε στο πλατανοδάσος κοντά στο χωριό Δουγρί. Στην Μυρτιά επισκευθήτε το νερόμυλο και την νεροτριβή και αγοράστε αλεύρι.
         Στα 5χλμ από την Παραβόλα υπάρχει το ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος με καθολικό αφιερωμένο στον Αγ. Αθανάσιο και εορτάζει 2 Μαίου. Σημαντικό μοναστήρι στην περιοχή είναι και των Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς η Παναγίας Φανερωμένης στο δρόμο Αγρινίου-Θέρμου στο χωριό Γουρίτσα. Η μονή ιδρύθηκε το 1491 σε θέση παλιού ναού του 1100. Σ’αυτήν εγκαταβίωσε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και έχει κρυφό σχολείο και κρύπτη. Είναι ανδρικό και η πρόσβαση είναι εύκολη σε αυτό.
         Στο όμορφο χωρίο Θέρμο θα δοκιμάσετε τα ντόπια καλούδια (ντόπια κρέατα, μέλι, φρούτα) και μην ξεχάσετε να επισκευθήτε λίγο έξω από το χωριό το αρχαίο θέατρο και το βουλευτήριο. Αν είστε λάτρεις των φυσιολατρικών περιηγήσεων μια βόλτα γύρω από την λίμνη θα σας ικανοποιήσει με το παραπάνω.
         Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει ακόμα πολλά και όμορφα μέρη για να επισκευθήτε όπως το ιστορικό Μεσσολόγγι  με το αξιόλογο πάρκο των ηρώων, και τα όμορφα ανακαινισμένα νεοκλασικά κτήρια όπως το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του Ιωάννη Τρικούπη και άλλα που θα ανακαλύψετε μόνοι σας.
          Σημαντική πόλη είναι και ο παλιός Καρβασαράς, νυν Αμφιλοχία που ανοίγετε στον Αμβρακικό κόλπο με ωραία παραλία για περπάτημα και το κάστρο πάνω στην κορυφή του λόφου να την φυλά. Αν σας αρέσουν τα κάστρα τότε πρέπει να επισκευθήτε οπωσδήποτε την Βόνιτσα με το καλοδιατηρημένο κάστρο της που χρονολογήται από τα χρόνια των Ενετών. Τόσο η θέα προς την πόλη όσο και προς την θάλασσα είναι ειδυλιακή. Κοντά στη Βόνιτσα είναι και η φημισμένη πηγή Κορπή.
          Υπάρχουν ακόμα στο νομό αξιόλογα σημεία που μπορεί ο ταξιδιώτης να επισκευθεί. Επιγραμματικά αναφέρουμε το Αιτωλικό, τον Αστακό, την λίμνη Οζερός με το αξιόλογο γυναικείο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου που ιδρύθηκε το 1737, την τεχνητή λίμνη Καστρακίου και την ανατολικότερη πόλη του νομού τη Ναύπακτο που έχουμε ήδη αναφερθεί σε άλλη ανάρτηση.Επίσης το αρχαίο θέατρο του Στράτου και στις Οινοιάδες δείχνουν την πλούσια ιστορία της περιοχής.
           Στις ομολογουμένως λίγες αυτές γραμμές προσπαθήσαμε να σας ενημερώσουμε και ίσως, αν είχατε άσχημη εικόνα για τα μέρη αυτή να σας την αναστρέψουμε. Σίγουρα η μετάβασή σας στην περιοχή αυτή θα σας πείσει για του λόγου το αληθές και θα σας δώσει το έναυσμα και για άλλες επισκέψεις αφού ο νομός είναι τεράστιος, οι ομορφιές πολλές, αλλά ως συνήθως ο χρόνος των εκδρομών μικρός.
            Την περίοδο αυτή που η άνοιξη έχει μπεί για τα καλά και η πλάση φοράει γιορτινά, τώρα που το Πάσχα  μας καλεί να αναστηθούμε ψυχικά ας μην μείνουμε στα τετριμένα. Όπου και αν βρεθόυμε να εορτάσουμε την ανάσταση του Κυρίου μας καλό είναι να δούμε και να συμμετάσχουμε στην ανάσταση και να μην μείνουμε στην μαγειρίτσα, τα βεγγαλικά, το κοκορέτσι και το αρνί με την συνοδία «παραδοσιακών» τραγουδιών. Ας βρεθούμε κοντά στην φύση που ζεί την ανάσταση και ας δοξολογίσουμε τον Αναστάντα Κύριο πού «όλα εν σοφία εποίησε». Όλη η πλάση την περίοδο αυτή φοράει τα καλά της εμείς;
             Καλή ανάσταση φίλοι αναγνώστες και καλές εκδρομές τώρα που έιναι περισότερες οι ομορφιές της χώρας μας.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget