Θεσσαλονίκη


Θεσσαλονίκη

Φίλοι των εκδρομών σε αυτή την ανάρτηση θα μεταφερθούμε λίγο βορειότερα από την προηγούμενη. Στην πόλη που εορτάζει φέτος 100 χρόνια ελευθερίας.
 Η νύμφη του Θερμαϊκού, η συμπρωτεύουσα, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η συμβασιλεύουσα κατά τους βυζαντινούς χρόνους, με λίγα λόγια δηλαδή η Θεσσαλονίκη όπως ήδη καταλάβατε από τα προσωνύμια που έχει η πόλη αυτή. Δεν θα σας πω ότι η πόλη θα σας μαγέψει, γιατί καμία πόλη δεν είναι μάγισσα. Σίγουρα έχει πάρα πολλά πράγματα να δείτε, να θαυμάσετε, να διασκεδάσετε, να δοκιμάσετε, να γνωρίσετε, και το βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξετε.
Αυτά που θα γραφούν εδώ είναι εκ προοιμίου λίγα μπροστά σ’ αυτά που μπορείτε να ανακαλύψετε. Όπου και να μένετε καλό είναι να κάνετε «περατζάδες» για να γνωρίσετε την πόλη καλύτερα. Η κλασική διαδρομή της παραλίας με επίκεντρο τον Λευκό Πύργο, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της πόλης. Ανεβείτε στον Πύργο, που είναι το κέντρο κάθε εκδήλωσης των Θεσσαλονικέων. Ο Πύργος ήταν φρούριο χτισμένο πάνω σε νησάκι. Με τις προσχώσεις έγινε ένα με την υπόλοιπη πόλη. Τώρα είναι μουσείο, ενώ πέρασε και από το στάδιο της φυλακής. Περπατήστε στα κάστρα, στο Επταπύργιο και θαυμάστε την πόλη από ψηλά. Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το καλό ρυμοτομικό σχέδιο που έχει, το οποίο οφείλεται στην μεγάλη φωτιά του 1914 που κατέστρεψε σχεδόν όλη την πόλη και έτσι χτίστηκε από την αρχή, αφού μέχρι τότε ήταν μαχαλάδες. Δείγμα της προ φωτιάς πόλης είναι τα ανακαινισμένα Λαδάδικα. Μια περιοχή που κάποτε ήταν υποβαθμισμένη τώρα έγινε χώρος εστίασης και διασκέδασης και παράλληλα πόλος έλξης για χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες. Η πλατεία Αριστοτέλους είναι το σημείο για ένα καφέ με θέα τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια που την περιβάλουν.
Για τους φίλους των τεχνών το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα κινηματοθέατρα που υπάρχουν στην πόλη σας καλούν να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις τους. Όσον αφορά τα μουσεία, εκτός του Πύργου σημαντικότατο είναι το Βυζαντινό, που θα είναι μεγάλη παράλειψη αν δεν το επισκεφθείτε. Για τους λάτρεις της φύσης το περιαστικό δάσος του Χορτιάτη σας καλεί να περπατήσετε στα μονοπατάκια του, ν’ αγναντέψετε την Θεσσαλονίκη, να γευματίσετε στους πάγκους που έχει τοποθετήσει η νομαρχία, αλλά κυρίως να το σεβαστείτε για να μπορούν και οι επόμενες γενιές να το χαρούν.
Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τις εκκλησίες της. Επισκεφθείτε και προσκυνήστε τον Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της πόλης, και κατεβείτε στις υγρές φυλακές που είχαν φυλακισμένο τον Άγιο. Η Ροτόντα και η Αγία Σοφία είναι εξίσου σημαντικές εκκλησίες, τόσο για την αρχιτεκτονική τους όπως η πρώτη, όσο και για την πνευματική τους διάρθρωση όπως η δεύτερη. Οι περισσότερες από τις εκκλησίες της πόλης είναι διακοσμημένες με σημαντικές βυζαντινές αγιογραφίες.
Μια εκδρομή στην πόλη που διοργανώνει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, με τα διάσπαρτα βυζαντινά μνημεία, με τις τόσες φυσικές ομορφιές αλλά και τον αέρα της μεγαλούπολης δεν είναι δυνατόν να αφήσει τον εκδρομέα ασυγκίνητο. Αυτά που αναφέρθηκαν είναι σίγουρα λίγα από τα τόσα που μπορείτε να δείτε. Το blog όμως αυτό όπως έχει ήδη ειπωθεί, αφήνει τον εκδρομέα ν’ ανακαλύψει τις περιοχές της προτεινόμενης πόλης μόνος του, δίνοντάς του μόνο κάποια ερεθίσματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όχι το αδιάκοπο κυνήγι μνημείων, αλλά ο ρυθμός και το ηχόχρωμα της πόλης που πρέπει να ζήσετε. Καλές εκδρομές με αγάπη για τον τόπο που επισκεπτόμαστε.

                                                                                                 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget