Χίος


   Βόρεια Χίος
  Φίλοι των εκδρομών η προτάσεις μας για εκδρομές στην όμορφη Ελλάδα μας συνεχίζονται. Αυτή την φορά θα μεταφερθούμε στο μυροβόλο νησί του Αιγαίου την όμορφη Χίο. Η άφιξη στο νησί μπορεί να γίνει είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς τόσο από των Πειραιά όσο και από το Λαύριο, ενώ το νησί συνδέετε και με άλλα νησιά όσο και με τα μικρασιατικά παράλια.
 Η μεγάλη ιστορία του νησιού μαρτυρείτε στα διάσπαρτα μνημεία που συναντά κανείς σε όλο το νησί. Επειδή το νησί είναι μεγάλο, το πέμπτο σε μέγεθος στην Ελλάδα, καλό είναι να έχετε ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορέσετε να δείτε  αρκετά από τα αξιόλογα σημεία του νησιού αλλά και να μην κουραστείτε. Από πού θα ξεκινήσει ο καθένας είναι υποκειμενικό. Ανάλογα με το τύπο των εκδρομών και των διακοπών που προτιμάτε μπορείτε να επιλέξετε την πόλη της Χίου, το Βροντάδο, ή των Καρφά για πιο κοσμοπολίτικες διακοπές ή το υπόλοιπο νησί για πιο ήρεμες και χαλαρές καταστάσεις.
   Από την πρωτεύουσα του νησιού επιλέξτε τις διαδρομές σας αφού συμβουλευτείτε και ένα χάρτη. Ακολουθώντας την βορειοανατολική πλευρά του νησιού επισκεφθείτε τις γνωστές εκκλησίες του Βροντάδου από των ρουκετοπόλεμο την ανάσταση την Παναγία την Ερυθιανή και τον Αγ. Μάρκο. Συνεχίζοντας βορειότερα προσκυνήστε στο Μυρσινίδι το παραθαλάσσιο μοναστήρι. Λίγο πιο κάτω μπορείτε να δείτε στην Δασκαλόπετρα  τη τοποθεσία που σύμφωνα με την χιώτικη παράδοση ο Όμηρος έγραψε τα έπη του. Για φαγητό προτείνουμε την Λαγκάδα το γραφικό λιμανάκι με την ωραία προκυμαία για περπάτημα. Μπορείτε ακόμα να φάτε είτε στα Καρδάμυλα κάτω από τον πλάτανο ή στο Μάρμαρο στην ακροθαλασσιά. Για μπάνιο προτείνουμε την παραλία του Γιόσσονα μια μεγάλη και ήσυχη παραλία που βρίσκετε λίγο μετά το Ναγό που είναι όμως τουριστικότερη και πολύ μικρότερη. Αν σας αρέσουν οι ερημικές παραλίες μπορείτε λίγο πριν φτάσετε στις Αμάδες  ακολουθώντας των τσιμεντόδρομο να βρεθείτε στην όμορφη παραλία τους.
   Στα βορειοδυτικά του νησιού υπάρχουν επίσης πολύ αξιόλογα σημεία για να δει κανείς. Σημαντικότερο είναι το προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλας λίγο μετά τη Βολισσό. Αν αντέχετε περπατήστε παραλιακά μέχρι το σημείο που μαρτύρησε η αγία και  αναβλύζει αγίασμα ως ζεστό νερό. Στη Βολισσό περπατήστε στο χωριό και παρατηρήστε τα αρχοντικά του ενώ μπορείτε να ανεβείτε και να δείτε το κάστρο και να θαυμάσετε πάνω από αυτό την υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Βορειότερα για τους φίλους των σπηλαιολογικών σχηματισμών προτείνουμε το σπήλαιο γνωστό ως άγιο Γάλα. Ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον μοναστηριακό συγκρότημα με σπηλαιολογικές προεκτάσεις και ενδιαφέρουσα βυζαντινή ιστορία αγάπης που όμως δεν θα την αναφέρουμε. Όσο για μπάνιο προτείνουμε τον Μάναγρο μια τεράστια παραλία  1,5χλμ για όλα τα γούστα. Πιο τουριστικές όμως είναι η παραλίες Λιμνιά και  Μαγεμένα. Για φαγητό τα πράγματα μας  οδηγούν στην Βολισσό  και στην Αγια Μαρκέλλα ή σε κάτι πρόχειρο στα beach bar στη Λήμνο ή στη Λιμνιά.
 Αφού είπαμε κάποια πράγματα για τα βόρεια του νησιού ακολουθούμε πορεία για τα κεντρικά και εν συνεχεία για τα νότια του. Σημαντικότερο όλων στο μέσο του νησιού είναι το γνωστό βυζαντινό μοναστήρι της Νέας Μονής με τα υπέροχα ψηφιδωτά και την πλούσια παράδοση που ίδρυσε το 1042 ο Κωνσταντίνος Μονομάχος τηρώντας την υπόσχεσή του προς τους τρείς μοναχούς που μόναζαν στην περιοχή. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική τα ψηφιδωτά και τους χώρους του μοναστηριού που από το 1990 αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς της unesco. Πολύ κοντά βρίσκετε και το ενδιαφέρον μοναστήρι των Αγίων πατέρων. Αν ακολουθήσετε πορεία προς τα δυτικά κάντε μια στάση στα δύο μεσαιωνικά χωριά το Αυγώνυμα και τον Ανάβατο και θαυμάστε την εκπληκτική αρχιτεκτονική. Χωριά κρυμμένα από την θάλασσα για τον φόβο των πειρατών χτισμένα ως φρούρια.πρόσφεραν ασφάλεια στους κατοίκους. Τώρα προσφέρουν ηρεμία στους επισκέπτες τους! Αν πεινάσατε οι λίγες αλλά καλές ταβέρνες και στα δύο χωριά μπορούν να σας ικανοποιήσουν. Η διαμονή στο Αυγώνυμα σε μεσαιωνικά σπιτάκια είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Οι κοντινές παραλίες είναι η Ελίντα και το Γυάλι με τον φρυκτωρικό πύργο. Παραλίες με βοτσαλάκια που προσφέρουν την δροσιά του στο  λιγοστό κόσμο που κολυμπά σε αυτές. 
    Το νησί είναι πολύ μεγάλο και με αρκετά ενδιαφέροντα σημεία. Αφού αναφέραμε μερικά από αυτά για να σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για το βόρειο τμήμα του νησιού θα προχωρήσουμε σε επόμενη ανάρτηση για το επίσης αξιόλογο νότιο τμήμα του. 
Νέα Μονή

 Αυγώνυμα
 Μυρσινίδι
 Παραλία Αμάδες
 Λαγκάδα
 Ανάβατος
 Αγία Μαρκέλα
Μάναγρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget