Χίος

Νότια Χίος
   Φίλοι των εκδρομών η προτάσεις μας για εκδρομές συνεχίζονται και σε αυτή την ανάρτηση συνεχίζουμε την αναφορά στη Χίο. Αυτή την φορά θα προτείνουμε διαδρομές στα νότια του νησιού. Ακολουθώντας πορεία προς τα νοτιοδυτικά κάντε μια στάση στο Λιθί και στη Βέσσα και θαυμάστε τα υπέροχα αρχοντικά που κοσμούν εδώ και αιώνες τους οικισμούς. Καμάρες, παράθυρα και αριστουργηματικές πόρτες σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Κολυμπήστε στο Λιθί και απολάυστε το καφεδάκι σας κάτω από τον πλάτανο στη Βέσσα. 
   Αυτό όμως που προτείνουμε ανεπιφύλακτα είναι μια βόλτα στα Μεστά. Το χωριό που είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παράλληλα και κάστρο με δαιδαλώδη δρόμους, λίγες ελεγχόμενες εισόδους και κρυφές παγίδες ώστε να προστατεύονται οι κάτοικοί του από τις πειρατικές επιδρομές θα σας εκπλήξει ευχάριστα με τις εικόνες που θα σας προσφέρει σε κάθε στροφή. Για φαγητό θα βρείτε αρκετά, στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία με τις όμορφες αγιογραφίες. Όσο για μπάνιο προτείνουμε την Αυλωνιά λίγο έξω από τα Μεστά. Απάνεμη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι. Θέλει λίγο προσοχή ο δρόμος. Αφού  είστε στα Μεστά καλό είναι να δείτε και τα γύρω χωριά που και αυτά έχουν το δικό τους χρώμα. Το ξακουστό Πυργί με τους περίφημους ξυστούς σοβάδες και την μυστική εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου λίγο παρακάτω από την νέα εκκλησία. Τους Ολυμπιούς με το μεγαλύτερο σπηλαιοβάραθρο του νησιού που είναι επισκέψιμο από το κοινό όλο το καλοκαίρι εκτός Δευτέρας. Στα Αρμόλια προσκυνήστε στην εκκλησία του χωριού με τα δύο ιερά και το όμορφο τέμπλο.
   Πηγαίνοντας προς τα νοτιοανατολικά θαυμάστε τα μαστιχόδεντρα που δίνουν αυτό το πολύτιμο ρετσίνι τους τόσο για στην επιστήμη όσο και για στην οικονομία και την φήμη του νησιού. Τον Αύγουστο τα χαράσουν οι καλλιεργητές και αυτά "κλαίγοντας" τους προσφέρουν το πολύτιμο δάκρυ τους. Προσφορά αγάπης!!! Ίσως!
   Οι παραλίες τις περιοχής  είναι αρκετές και για όλα τα γούστα. Η διασημότερη παραλία είναι τα Μαύρα βόλια στο Εμπορειό. Παραλία  με χοντρά μεγάλα μαύρα βότσαλα που έδωσαν και το όνομα στην παραλία προερχόμενα μάλλον από κάποια έκρηξη ηφαιστείου με αρκετά βαθιά νερά, χωρισμένη σε τρία επίπεδα με κόσμο στα δύο πρώτα ενώ στο τρίτο επίπεδο είναι ελάχιστος ο κόσμος και κάποιες φορές κάποια άτομα χωρίς το μαγιώ.  Μια εντελώς διαφορετική αν και πολύ κοντά είναι η παραλία στην Κόμη που είναι με ψιλή άμμο και αρκετά πιο ρηχή με άρτια τουριστική οργάνωση. Μετά το μπάνιο ανοίγει η όρεξη. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού και στα δύο αυτά μέρη θα βρείτε ότι τραβά η όρεξή σας. Ανηφορίζοντας για την πόλη μια στάση σε Νένητα, Θυμιανά και μια βουτιά στην Αγία Φωτιά ή Φωτεινή και στον Αγ. Αιμιλιανό θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε την ανατολική πλευρά του νησιού. 
    Νησί με έντονο θρησκευτικό χρώμα η Χίος δεν θα μπορούσε να μην έχει και σε αυτή την πλευρά αξιόλογα προσκυνήματα. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρουν επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, των  Ταξιαρχών με το παράξενο τέμπλο, και το μοναστήρι της Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος.
    Για το τέλος αφήσαμε την πόλη της Χίου. Μια πόλη που καταστράφηκε το 1822 από τους Τούρκους με την γνωστή σφαγή που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη της εποχής και ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως ο Ντελακρουά, άρχισε να ξανακτίζεται πολύ αργότερα μεταφέροντας όμως όλα τα στραβά των ελληνικών πόλεων  με αποτέλεσμα στο κέντρο της να υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Παρόλα αυτά είναι όμορφη με αξιόλογα σημεία. Περπατήστε στη παλιά πόλη μέσα στο κάστρο και δείτε πως ζούσε ο κόσμος 200 χρόνια πριν. Επισκεφθείτε το βυζαντινό μουσείο που φιλοξενείτε στο παλιό τζαμί, την βιβλιοθήκη του Κοραή, το πνευματικό κέντρο με τις περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις του συνήθως Χιωτών καλλιτεχνών, το λαογραφικό και το αρχαιολογικό μουσείο. Όλα σε απόσταση πεντάλεπτου περπατήματος γύρω από τον κήπο του Βουνακίου.
 Κάντε τις αγορές σας στην Απλωταριά την παλιά αγορά ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Διασκεδάστε στην παραλιακή και ανακαλύψτε τις κρυφές ομορφιές τις πόλης.
 Η Χίος είναι τεράστιο νησί  και εμείς αναφέραμε μόνο λίγα από τα πολλά και ενδιαφέροντα σημεία της. Ξέρει και τα κρατά καλά κρυμμένα. Τα μοιράζεται όμως απλόχερα σε όποιον με όμορφο τρόπο τα αναζητήσει. Αυτό που έχετε να κάνετέ δεν είναι τίποτα άλλο από το να οργανώσετε μια επίσκεψή στο γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις νησί και να τις χαρείτε. Η πρόταση έγινε η απόφαση δική σας. Καλό ταξίδι!
 "Μυστική" Εκκλησία
 Σπήλαιο Ολύμπων
 Μαύρα Βόλια ά επίπεδο
 Μαύρα Βόλια ΄γ επίπεδο
 Πυργί
 Μεστά

 Κόμη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget