Χανιά

Χανιά
    Ένα τραγούδι, πολύ όμορφα λέει «όνειρο είναι τα Χανιά νύχτες του Απρίλη…». Με τη σειρά μου θα πω ότι κάθε εποχή τα Χανιά είναι όμορφα. Η ιστορία, η ρυμοτομία και η αρχιτεκτονική , το φως και η θάλασσα συνθέτουν ένα πολύ όμορφο τοπίο το οποίο μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.
    Η άφιξή σας στα Χανιά είναι πολύ εύκολη αφού τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά  συνδέετε τόσο με την Αθήνα όσο και με τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Πολλές φορές μάλιστα οι εταιρίες κάνουν διαφορές προσφορές , πράγμα που δεν σας δικαιολογεί να αποφύγετε μια ακόμα και ολιγοήμερη απόδραση για τα Χανιά.
    Τα Χανιά χτισμένα πάνω στην αρχαία Κυδωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με σημαντική θέση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην οικονομική και πολιτική ζωή τόσο του νησιού όσο και της Ελλάδας. Παρά τους πολλούς επιδρομείς που δέχθηκε παρέμεινε ελληνική στη σκέψη και στο χαρακτήρα.
  Βέβαια δεν συνέβη αυτό και στην αρχιτεκτονική της πόλης η οποία επηρεάστηκε κυρίως από τους ενετούς και τους βενετσιάνους πράγμα που είναι ορατό στην πόλη εντός των τειχών. Μια βόλτα στην παλιά πόλη θα σας πείσει. Περπατήστε στα σοκάκια με τα πλακόστρωτα και θαυμάστε τα αναπαλαιωμένα βενετσιάνικα όσο και νεοκλασικά κτήρια. Κάνετέ την βόλτα σας στο ενετικό λιμάνι. Αν θέλετε να το δείτε όλο ξεκινήστε είτε από το ναυτικό μουσείο που στεγάζει μια πλούσια συλλογή και περπατώντας φτάστε μέχρι τα νεώρια είτε ανάποδα   ή  αν είστε τολμηρότεροι περπατήστε πάνω στον εξωτερικό μόλο και θα φτάσετε στον Αιγυπτιακό φάρο. Η παλιά πόλη τώρα είναι μια ζωγραφιά μπροστά σας. Οι πιο ρομαντικοί μπορείτε να κάνετε την βόλτα αυτή με μόνιππο.
   Παράλειψη είναι αν δεν επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που στεγάζετε στο βενετσιάνικο μοναστήρι του αγίου Φραγκίσκου των Φραγκισκανών, και φιλοξενεί πολύ σπουδαία ευρήματα όλων των εποχών από την πλούσια ιστορία της περιοχής.  Λίγο παραπάνω βρίσκετε ο μητροπολιτικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Τριμάρτυρη με σπουδαία αρχιτεκτονικά και ζωγραφικά σημεία. Μέσα στην πόλη θα δείτε και άλλους ναούς όπως της αγίας Αικατερίνης του αγίου Ελευθερίου και άλλες που καλό είναι αν τις πετύχετε ανοικτά να προσκυνήσετε. 
    Τα Χανιά έχουν και εκτός των τειχών  πολλά και αξιόλογα σημεία να επισκεφθείτε. Ακολουθήστε τη διαδρομή προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα προς τους τάφους των Βενιζέλων. Μια όμορφη τοποθεσία που μπορείτε να απολαύσετε τα Χανιά από ψηλά και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα μέσα στο πάρκο ή στα καταστήματα που βρίσκονται από κάτω. Ακολουθώντας πάλι ανατολική πορεία μπορείτε να δείτε είτε το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο δρόμο για το αεροδρόμιο ή την μονή Γουβερνέτου  με την αξιόλογη ιστορία. Συνεχίζοντας ακόμα ανατολικότερα μπορείτε να δείτε την τουριστική Γεωργιούπολη με την μεγάλη παραλία ή την όμορφη λίμνη Κουρνά.. Πριν  την λίμνη μια στάση στο χωριό Βρύσες  με τα πλατάνια και τα νερά είναι απαραίτητη.
     Ακολουθώντας δυτική πορεία  μπορείτε να δείτε τον Πλατανιά με την άρτια τουριστική υποδομή, το ιστορικό Μάλεμε που έγινε η αεραπόβαση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών κατά τον Β. Π. Π.  και συνεχίζοντας να φτάσετε στο Κολιμπάρι. Εκεί επισκεφθείτε την μονή Γωνιάς και λίγο παρακάτω την Ακαδημία Ιερατικών Σπουδών της οικίας μητρόπολης με το αξιόλογο μουσείο. Συνεχίζοντας ακόμα δυτικότερα φτάνετε στην αρχαία Μήθυμνα  τη σημερινή Κίσσαμο. Από εδώ ανοίγονται δύο δυνατότητες. Ή συνεχίζετε νοτιοδυτικά και φτάνετε στην ξακουστή Φαλάσαιρνα με την τεράστια αμμώδη παραλία, ή παίρνετε το πλοίο για την μίνι κρουαζιέρα μέχρι την Γραμβούσα  το άνδρο των πειρατών μέχρι τον 19ο αιώνα. Απέναντι από το λιμάνι της Κίσσαμου υπάρχει ένα πολύ όμορφο εκκλησάκι φτιαγμένο μέσα σε σπηλιά. Μέσα στην ίδια σπηλιά υπάρχουν μεγάλες παραστάσεις από την ζωή του Χριστού.
    Μια εκδρομή εκτός από μνημεία, μουσεία αξιοθέατα φυσικές ομορφιές για να είναι επιτυχημένη θέλει και καλό φαγητό. Στο σημείο αυτό τα Χανιά δεν υστερούν καθόλου. Αφού σε όλα τα χωριά και τις πόλεις θα βρείτε ταβερνάκια, εστιατόρια και διάφορα καταστήματα εστίασης  με παραδοσιακές και όχι μόνο λιχουδιές. Δοκιμάστε από τις παραδοσιακές λιχουδιές το σύγκλινο και  σφακιανή πίτα και φυλακίστε την κρητική γεύση στη μνήμη σας.
    Η περιήγησή σας στα Χανιά  έχει να σας δώσει πολλά. Η ιστορία της πόλης είναι παντού παρούσα. Από τα αρχαιοελληνικά ερείπια στις βυζαντινές εκκλησίες τα βενετσιάνικα κάστρα και κτήρια που δείχνουν τους κατακτητές που πέρασαν από το νησί ως και τα νεοκλασικά κτήρια - όπως η αγορά, αντίγραφο της αγοράς της Μασσαλίας, ο Ναός του Ευαγγελισμού και τα σπίτια -που δείχνουν την αρχιτεκτονική στην ελεύθερη Κρήτη  είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης και όχι απλά μνημεία.
    Αδράξτε την ευκαιρία και κάντε μια μικρή ή μεγαλύτερη εξόρμηση στην όμορφη πόλη των Χανίων και ανακαλύψτε κάθε γωνιά, μυρωδιά, και γεύση τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα όμορφα περίχωρά της  γιατί όπως λέει και το τραγούδι «όμορφα είναι τα Χανιά νύκτες του Απρίλη…» 
Τριμάρτυρη
Μουσείο
Φάρος
Μονή Γωνιάς
λίμνη Κουρνά
Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου
βόλτα με μόνιππο


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget