Φαράγγι Σαμαριάς



   Φίλοι των εκδρομών η καλύτερη εποχή για εκδρομές είναι τώρα και δεν είναι καλό να χάνουμε ευκαιρίες για εκδρομές στην όμορφη πατρίδα μας.  Όσοι βρεθούν στα Χανιά ή στο Ρέθυμνο καλό είναι να τολμήσουν να πάνε στο πολύ ξακουστό και ιστορικό φαράγγι της Σαμαριάς.
    Πολλοί και με το άκουσμα μόνο τρομάζουν. Παρότι είναι επιβλητικό και μακρύ σε μήκος, ένα από τα μακρύτερα στην Ευρώπη, πολλοί είναι αυτοί που τολμούν και το διασχίζουν. Το μήκος του είναι 18 χλμ που αρχίζουν από τον Ομαλό και καταλήγουν στην Αγιά Ρουμέλη. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το φαράγγι βρίσκεται στο νομό Χανίων. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τα Χανιά αλλά και από Ρέθυμνο. Καθημερινά από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο ξεκινούν είτε τουριστικά λεωφορεία είτε το τοπικό ΚΤΕΛ για το φαράγγι. Καλό είναι να προτιμήσετε το πρώτο δρομολόγιο, περίπου 6:30 π.μ., για να μην εξαντληθείτε από τον ήλιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το λεωφορείο θα σας αφήσει στον Ομαλό στην είσοδο του φαραγγιού, αλλά θα σας παραλάβει από τα Σφακιά. Καλό είναι να έχετε μαζί σας λίγο νερό, ορειβατικό ή αθλητικό παπούτσι, φωτογραφική μηχανή, μαγιό και λίγα χρήματα. Νερό δεν χρειάζεται πολύ, γιατί θα σας φουσκώσει καταρχάς και δεν θα μπορέσετε να βγάλετε την διαδρομή, αλλά και γιατί στην διαδρομή θα συναντήσετε 4 πηγές με πόσιμο νερό. Ορειβατικό ή αθλητικό παπούτσι είναι απαραίτητο. Μην κάνετε το λάθος και πάτε με πέδιλο ή σκαρπίνι γιατί η κάκωση ή το ελαφρύ διάστρεμμα θα είναι αυτά που θα έχετε να θυμάστε από την πεζοπορία σας στο φαράγγι. Και λάτρεις της φωτογραφίας να μην είστε, τα σημεία που θα δείτε και το φυσικό κάλλος που περιβάλλει την διαδρομή, θα σας αφήσουν μια πικρία αν δεν αιχμαλωτίσετε έστω λίγες στιγμές σε μια φωτογραφική μηχανή για να θυμάστε το κατόρθωμά σας. Βγαίνοντας από το φαράγγι θα συναντήσετε την πανέμορφη παραλία της Αγιά Ρουμέλης, οπότε το μαγιό σάς είναι απαραίτητο για μια δροσιστική βουτιά στα νερά του Λιβυκού Πελάγους. Αν πάλι το ξεχάσατε, τέρμα αριστερά πάλι μπορείτε να δροσιστείτε. Η είσοδός σας στο φαράγγι έχει κόστος 7 ευρώ. Αν και γενικότερα δεν συμφωνώ με  το εισιτήριο σε μέρη φυσικής ομορφιάς, εδώ το δικαιολογώ, αφού για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η διαδρομή αλλά και για να φυλαχθεί από καταστροφές από τους διαφόρους ανεγκέφαλους, χρειάζεται φύλαξη. Μέσα στην τιμή είναι και ο γιατρός που βρίσκεται στο εγκαταλειμμένο χωριό Σαμαριά για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Στην έξοδο είναι σίγουρο ότι θα σας έχει ανοίξει η όρεξη και οι ταβέρνες στην Αγιά Ρουμέλη σας περιμένουν με κρητική κουζίνα. Ακόμα πρέπει να βγάλετε  το εισιτήριο για το πλοίο που θα σας μεταφέρει στα Σφακιά. Γι’ αυτό  πρέπει να έχετε λίγα χρήματα μαζί σας. Η επιστροφή σας από Σφακιά για Χανιά με τα τουριστικά λεωφορεία είναι προπληρωμένη.
Καλά όλα αυτά, αλλά ας πάρουμε μια γεύση από το φαράγγι. Η διαδρομή είναι συνολικά 18 χλμ, αλλού με μικρή και αλλού με μεγαλύτερη κατηφορική κλίση. Από την είσοδο η κλίση είναι αρκετά έντονη, όμως ομαλοποιείται μετά από λίγο. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί σε κάποια σημεία το μονοπάτι γλιστρά. Η διαδρομή συνεχίζεται όμορφη δίπλα από το ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι. Άνθη και μυρωδιές από τα 100 και πλέον βότανα που ευδοκιμούν θα σας συντροφεύουν στην διαδρομή. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και το υπό εξαφάνιση κρι κρί, τον κρητικό αίγαγρο. Θα ακούτε, αν κάνετε ησυχία, πολλά πουλιά αλλά μην προσπαθήσετε να τα δείτε γιατί κινδυνεύετε να σκοντάψετε. Κατά την διαδρομή θα συναντήσετε τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και του Χριστού. Μέχρι την δεκαετία του 1960 το χωριό Σαμαριά κατοικούνταν από απογόνους των κυνηγημένων από τους Ενετούς και Τούρκους Κρητικών. Είχαν καταφύγει εκεί γιατί λόγω του δύσβατου του εδάφους δεν τους αναζητούσαν πλέον. Την δεκαετία του 1960 που έγινε Εθνικός δρυμός έδιωξαν του κατοίκους και αξιοποιήθηκε τουριστικά.
Το χωριό βρίσκεται περίπου στην μέση της διαδρομής και μέχρι εδώ τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα. Λίγο μετά το χωριό το μονοπάτι χάνεται σε αρκετά σημεία μέσα στο ποτάμι, γι’ αυτό άλλωστε κλείνει τον Οκτώβριο που ανεβαίνουν τα νερά. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι εντυπωσιακοί και το εντυπωσιακότερο όλων είναι το τελευταίο κομμάτι με την ονομασία «πόρτες» που είναι φάρδους μόλις 2 μέτρων. Από εκεί και πέρα η διαδρομή είναι πολύ εύκολη αλλά η κούραση των προηγουμένων χιλιομέτρων είναι εμφανής στα πόδια σας. Μέσα στο Φαράγγι υπάρχουν αρκετά σημεία που μπορεί κάποιος να ξεκουραστεί. Ανά 2-3 χλμ έχει παγκάκια. Υπάρχουν ενημερωτικές ταμπελίτσες για την χλωρίδα και πανίδα του φαραγγιού αλλά και τα επικίνδυνα σημεία του. Καθημερινά πάνω από 1500-2000 άτομα περνούν το φαράγγι.
Από το φαράγγι αυτό πέρασε και ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β΄ με τον χρυσό της χώρας κατά την φυγή του στην Αίγυπτο το 1941 συνοδευόμενος από 6 Αυστραλούς κομάντος και τρεις Κρητικούς γνώστες του Φαραγγιού, που τον οδήγησαν στην  Αγιά Ρουμέλη που τον περίμενε πλοίο. Εσείς ακόμα σκέφτεστε να το περάσετε;
Επίτηδες αναφέραμε λίγα μόνο πράγματα για το εσωτερικό του για να μπορέσετε μόνοι σας να ανακαλύψετε την ομορφιά που κρύβει. Αν σας απασχολεί πόση ώρα θα  κάνετε να το διασχίσετε αυτό είναι καθαρά στην αντοχή και στον ρυθμό που έχετε στο βάδισμα σας. Από 4 έως 7 ώρες οι πιο αργοπορημένοι. Τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά έκανε ο γράφων διατηρώντας ένα σταθερό βηματισμό στα εύκολα σημεία της πορείας. Αυτό πιστεύω είναι και το μυστικό για μια ομαλή και όμορφη πορεία στο καταπληκτικό φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι παγκοσμίως γνωστό, εκτός από μνημείο φυσικής κληρονομιάς, και ως σύμβολο ελευθερίας και  δύναμης.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πραγματοποιήσετε την πορεία αυτή.
Καλές διαδρομές, εκδρομές και, γιατί όχι διακοπές, και κρατήστε την μιζέρια μακριά σας.






 Αγιά Ρουμέλη
παλιό γεφύρι
 μπορείς να αντισταθείς σ'αυτά τα νερά...;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget