Λίμνη Ευβοίας

    Φίλοι των εκδρομών υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν “βγάλει” καλό τουριστικό όνομα. Θέλεις η τοποθεσία, θες ο κόσμος και η φιλοξενία του αλλά και πολλοί ακόμα λόγοι είναι αυτοί που μας κάνουν να θέλουμε να επισκεφτούμε έναν τόπο. Ένας τέτοιος τόπος είναι η Λίμνη Ευβοίας. Μια παραλιακή, αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη στον Β Ευβοϊκό κόλπο. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα και το όνομά της ήταν Ελύμνιον. Άνηκε πότε στην Ιστιαία και πότε στην Χαλκίδα. Τα Ρωμαϊκά και κυρίως τα Βυζαντινά χρόνια η περιοχή γίνεται στόχος πειρατών με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι είτε να αφήσουν την περιοχή είτε να μεταφερθούν προς τις πλαγιές. Το 16ο αιώνα αρχίζει να παίρνει τη σημερινή της μορφή. Στην περιοχή ήρθαν να κατοικήσουν νησιώτες από το Αιγαίο με αποτέλεσμα να φέρουν και τις εμπειρίες και συνήθειές τους που σε συνδυασμό με τους ντόπιους συνέθεσαν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Προεπαναστατικά η Λίμνη απέκτησε σημαντικό εμπορικό στόλο που βοήθησε τόσο την επανάσταση όσο και την οικονομική άνθηση της πόλης. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό τόσο από τα όμορφα σπίτια όσο και από μια επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο.
    Περιπλανηθείτε στα δρομάκια της Λίμνης θαυμάστε τα αρχοντικά αλλά και τα γραφικά κτίσματα. Περπατήστε στην παραλιακή οδό και απολαύστε ότι τραβά η όρεξή σας αφού εκεί θα βρείτε τα πάντα. Παρατηρήστε το παρατειμένο κτήριο του Ειρηνοδικείου που το Ελληνικό Δημόσιο το έχει προς εκποίηση. Αν όμως η πόλη σας πέφτει λίγο μικρή και θέλετε να ξεμακρύνετε τότε μπορείτε εύκολα να το κάνετε. Τόσο η Χρόνια όσο και οι Ροβιές με τις βοτσαλωτές τους κατα κύριο λόγω παραλίες, σας καλούν να δροσιστείτε στα νερά τους. Στις Ροβιές μάλιστα υπάρχει και Μεσαιωνικός πύργος για τον φόβο τον πειρατών και όχι μόνο.
    Αν πάλι είστε φίλοι των μοναστηριών, η μονή Γαλατάκη που καλό είναι να συνεννοηθείτε πριν την επισκεφθείτε, σας περιμένει. Η μονή όμως που είναι γνωστή σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο είναι η μονή του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία. Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τις Ροβιές συναντά κανείς το ξακουστό ανδρικό μοναστήρι. Η φιλόξενη αδελφότητα με αγάπη δέχεται καθημερινά τους προσκυνητές που έρχονται να παρακαλέσουν τον θαυματουργό όσιο να μεσιτεύσει για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί. Και ο άγιος απαντά στα αιτήματα του καθενός πράγμα που γίνετε αντιληπτό από τα ευχαριστήρια αφιερώματα. Ξεδιψάστε στην πηγή εντός της μονής που ο άγιος ευλόγησε και προσκυνήστε στα χαρητόβρυτα άγια λείψανα. Στην μονή υπήρξε ηγούμενος για πολλά χρόνια ο ξακουστός για την αγιότητα βίου γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης.
    Φεύγοντας από την μονή έχετε δύο επιλογές. Είτε να επιστρέψετε στην παραλιακή διαδρομή είτε να επισκεφθείτε λίγα χιλιόμετρα παραπάνω τους καταρράκτες του Δρυμώνα. Λίγο έξω από το Χωριό Δρυμώνας μέσα από μια αλπική διαδρομή, συναντά κανείς το ποτάμι που σχηματίζεται ένας μικρός αλλά όμορφος καταρράκτης. Είτε βρεθείτε στη λιμνούλα που σχηματίζει είτε βρεθείτε πάνω από τον καταρράκτη η τοποθεσία είναι πολύ όμορφη και θα σας εντυπωσιάσει. Ξεκουραστείτε στο ποτάμι κάτω από τα πλατάνια ή κολυμπήστε στη λιμνούλα που δημιουργεί ο καταρράκτης. 
   Μια γεύση από τις ομορφιές της Λίμνης Ευβοίας έχετε πάρει. Η πρόσβαση γίνετε οδικώς οπότε δεν έχετε πολλές δικαιολογίες να μην την επισκεφθείτε. Η πρόταση έγινε, μια από τις ομορφότερες περιοχές της Εύβοιας που ξέρει να κρατά καλά κρυμμένες τις ομορφιές της, παρουσιάστηκε, μην χάνετε λοιπόν ευκαιρία να βρεθείτε εκεί και να γνωρίσετε πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσιάστηκαν.
Λίμνη

ειρηνοδικείο
το "κέντρο"




ωραία γωνιά
μονή Οσίου Δαβίδ

αγιονέρι

καταρράκτης Δρυμώνα



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget