Μακρύγιαλλος Λασιθίου

     Φίλοι των εκδρομών υπάρχουν περιοχές που παλαιότερα δεν είχαν την ανάπτυξη που εμείς γνωρίζουμε σήμερα. Είτε γιατί δεν ήταν γόνιμες είτε για το φόβο των πειρατών είτε για πολλούς ακόμα λόγους. Μια τέτοια περιοχή είναι και η ξακουστή πλέον παραθαλάσσια τοποθεσία στα νότια του νομού Λασιθίου, του Μακρύγιαλου. Είναι μια τοποθεσία που ενώ κατοικηθηκε από τα μινωικά χρόνια όπως μαρτυρεί και η έπαυλη που έχει βρεθεί εκεί δεν είχε την σημερινή ανάπτυξη. Η περιοχή άρχισε να αναπτύσετε τουριστικά τα τελευταία 30-35 χρόνια και έχει δημιουργθεί ένα πλήρες παραθαλάσιο οικιστικό σύνολο που ένωσε τις δύο σύνοικίες, του Μακρύγιαλου και της Ανάληψης.
     Η προσβαση στον Μακρύγιαλο γίνεται οδικά είτε μέσω Ιεράπετρας είτε μέσω Σητείας. Για όσους διαθέτουν σκάφος μπορούν και δια θαλάσσης να προσεγγίσουν και να δέσουν στο μικρό αλλά γραφικό λιμανάκι. Από αυτό το λιμανάκι μάλιστα από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη αναχωρεί και το σκάφος που μεταφέρει τους λάτρεις της θάλασσας και της περιπέτειας στα όμορφο Κουφονήσι. Για όσους όμως δεν θέλουν για πολλούς λόγους να πάνε στο απέναντι νησί έχουν να κάνουν αρκετά πράγματα στον Μακρύγιαλο. Μια βόλτα στην όμορφη προκυμαία, μια επίσκεψη τόσο στην μινωική όσο και στην ρωμαϊκή έπαυλη που είναι σχεδόν εντός του οικισμού, αλλά και ο ρεμβασμός τόσο της ανατολής όσο και του ηλιοβασιλέματός είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος.
     Για αυτούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα ήρεμα και ζεστά νερά του, τους περισσότερους μήνες του χρόνου μπορούν να το κάνουν στις δύο παραλίες . Η πρώτη του Μακρύγιαλου που βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματα, είναι αμμώδης και είναι οργανωμένη. Αν δεν σας αρέσει κάτι τέτοιο τότε μπορείτε να διαβείτε το όμορφο δρομάκι και να φτάσετε στην διπλανή παραλία του Καλαμοκανιά. Είναι μια παραλία με ψιλό βοτσαλάκι χωρίς κάποια οργάνωση που σκιά στους λουόμενους προσφέρουν τα αρμυρίκια της.
      Αν θέλετε να γνωρίσετε δύο ακόμα παραλίες λίγο έξω από τον οικισμό μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Διασκάρι λίγο έξω από τον οικισμό. Ακολουθώντας τη διαδρτομή για τη μονή Καψά υπάρχουν χωματόδρομοι που οδηγούν στην Λαγκάδα μια μεγάλη παραλία που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν το μαγιό προαιρετικό. Και οι δύο παραλίες έχουν άμμο και βότσαλα.και ενδιαφέρον περιβάλλον. Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν αρκετές μικρές παραλίες που θα πρέπει να αναζητήσετε το μονοπάτι που σας οδηγεί σε αυτές. Η γνωστότερη είναι η Στάουσα μια μικρή παραλία που η πρόσβαση της γίνεται από σκαλιά και χαρακτηριστικό της είναι η μικρή υποθαλάσσια σπηλιά αλλά και η πηγή με το γλυκό νερό. Παραλίες μέχρι τον οικισμό του Γούδουρα θα συναντήσετε αρκετές και για όλα τα γούστα. Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει για τις ανατολικές παραλίες του νομού.
    Αν όμως θέλετε να δείτε κάτι άλλο από τις παραλίες θα πρέπει να επισκεφθείτε το μοναστήρι Καψά. Εκεί μόνασε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης ένας Θαυματουργός Άγιος πολύ κοντά στην εποχή μας. Η μονή είναι ανδρική και πολύ φιλόξενη. Καλό είναι όσοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το μικρό μονοπάτι πίσω από την μονή και να βρεθούν στο χώρο όπου ασκούνταν ο άγιος. Μια σπηλιά στην άκρη του φαραγγιού των Περβολακιών.
     Οι λάτρεις της πεζοπορίας και των φαραγγιών μπορούν με την κατάλληλη προετοιμασία να το διασχίσουν από το ομώνυμο χωριό. Αρκετά κοντά στο Μακρύγιαλλο βρίσκονται όμορφα μικρά χωριουδάκια. Καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά και να περιπλανηθείτε στα γραφικά τους σοκάκια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο με την όμορφη εκκλησία. Βέβαια φθάνοντας κανείς στον Μακρύγιαλλο έχει πολλές επιλογές για να περάσει ευχάριστα και δημιουργικά την ημέρα της εκδρομής του. Εδώ έγινε αναφορά σε κάποια από αυτά που μπορεί να δει ο επισκέπτης. Φθάνοντας εκεί μπορείτε να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα. Τολμήστε το!


παραλία Λαγκάδα
Αγ. Στέφανος

Μακρύγιαλλος
Παραλίες Διασκάρι και Λαγκάδα
Ασκητήριο Αγ. Ιωσήφ Γεροντογιάννη
Μονή Καψά
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μονές Αττικής

Ραφήνα

Αττική

Ελπίδα

Μονές Πελοποννήσου

Πάρνηθα

Παραλίες Αττικής

ΚΑΣΤΡΑ

Τυχαία Επιλογή από τα καλύτερα Ελληνικά Κάστρα

get this widget